Prisvindende romaner i 2022

04.01.23
2022 bød på mange spændende læseoplevelser. Her er nogle af prisvinderne.

Nobelprisen

Den franske forfatter og professor i litteratur, Annie Ernaux, løb med årets Nobelpris i litteratur "for sit mod og sin kliniske skarphed, med hvilken hun afdækker den personlige hukommelses rødder, fremmedgørelse og kollektive begrænsninger"

Klik her for at se biblioteks litteratur af Annie Ernaux

Læs mere om årets vinder af Nobelprisen i litteratur på Litteratursiden.dk

Nordisk Råds Litteraturpris

Danmark havde to stærke kandidater nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris: Solvej Balle og Rakel Haslund-Gjerrild. Det blev Solvej Balles tidsbøjende og eminent eksperimenterende 'Om udregning af rumfang' der løb med prisen. Der er foreløbigt udkommet fire bøger i syvbindsværket Om udregning af rumfang.

Her finder du biblioteks udvalg af Solvej Balles bøger

Læs mere om Solvej Balle og nordisk Råds Litteraturpris 2022 

Rakel Haslund-Gjerrilds roman 'Adam i Paradis' er bestemt også værd at få fat i. Det er et sansemættet portræt af den aldrende kunstmaler Kristian Kristian Zahrtmanns længsler.
Rakel Haslund-Gjerrilds roman 'Adam i Paradis'

Linn Ullmann var ligeledes nomineret med sin erindringsroman Pige, 1983

Her finder du bibliotekets bøger af Linn Ullmann

DR Romanprisen 2022

Det blev Anne-Marie Vedsø Olesen, der i år modtog DR Romanprisen for romanen ’Vølvens vej – Snehild', der er første bind i serien om Vølvens vej. Bind to er allerede udkommet, så det er bare om at komme i gang.

Find serien 'Vølvens vej' på biblioteket

Læs mere om årets vinder af DR Romanprisen på Litteratursiden.dk

Bogforums debutantpris

Debutantprisen, BogForums Debutantpris, er en litterær pris, som hvert år tildeles en debuterende skønlitterær forfatter. BogForums Debutantpris gik i år til Kristin Vego for novellesamlingen 'Se en sidste gang på alt smukt'.

Bestil bogen på biblioteket her

Læs mere om årets vinder af BogForums Debutantpris herer

Edvard P prisen

Edvard P prisen uddeles hvert andet år for at anerkende nye danske forfattere. Det er biblioteksansatte fra hele landet, der har stemt om, hvem der skal vinde prisen. Det blev romandebutanten Johanne Mygind, der løb med hæderen for hendes livsbekræftende skildring af tre generationer af kvinder i romanen 'Kærlighedens år'. Titlen er hentet fra Trilles sang 'Hej søster' og sammen tager vi rejsen fra 1950'ernes pæne pige over Rødstrømpebevægelsens kamp for fri abort til nutidens nyskilte liv med delebørn og afgrundsdyb alenetid. 

Her finder du Kærlighedens år på bibliotekets hylder

Læs mere om årets vinder af Edvard P prisen på Litteratursiden.dk

Bedste danske bog i 20 år

I anledningen af Litteratursidens 20-års jubilæum inviterede de læserne til at pege på den bedste danske bog fra de seneste 20 år. Læserne stemte Leonora Christina Skovs selvbiografiske roman 'Den, der lever stille' ind på førstepladsen.

Her finder du 'Den, der lever stille'

Læs mere om vinderen af Litteratursidens 20 års bedste bog